Startuje „Bitwa Regionów”

Kultura | Rolnictwo | Stowarzyszenia |
Data publikacji: 25 kwietnia 2024

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.

Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.


Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać zgłoszenie drogą elektroniczną do 5 maja 2024 r. poprzez wypełnienie formularza dostępnego na stronie www.bitwaregionow.pl lub pod linkiem:
www.kupujswiadomie.gov.pl/formularz-bitwa-regionow


Konkurs przebiega w trzech etapach:

Etap I – Komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzy listę rankingową prac konkursowych. Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przejdą KGW, które znajdą się na najwyższych pozycjach list rankingowych. W każdym wydarzeniu weźmie udział maksymalnie 20 KGW. Zespoły biorące udział w I etapie, które zostaną najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostaną zakwalifikowane do II etapu, tj. półfinału konkursu.

Etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w wydarzeniach regionalnych, biorą udział w półfinałach wojewódzkich. 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, kwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.

Etap III – Finał z udziałem 16 KGW.

Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu potrawy, tekstury poszczególnych elementów potrawy. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.

Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie konkursu.

Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.

Najnowsze aktualności

Dni Otwarte w świetlicy środ...

Informujemy, iż od 22 do 30 kwietnia odbęd...

Kategoria: Gmina, Miasto, Pomoc społeczna,

18 kwietnia 2025
Czytaj więcej

VI Gminny Konkurs Historyczny...

15 kwietnia, w Szkole Podstawowej nr 3 im. Ko...

Kategoria: Historia, Oświata,

17 kwietnia 2025
Czytaj więcej

Przekazanie placu budowy...

(17.04) Rozpoczynają się prace związane z ...

Kategoria: Inwestycje, Miasto, Turystyka, Urząd,

17 kwietnia 2025
Czytaj więcej

80 rocznica Forsowania Nysy Ł...

16 kwietnia 2025 roku w Zgorzelcu odbyły si...

Kategoria: Historia, Okolicznościowe,

17 kwietnia 2025
Czytaj więcej

Kiermasz i Warsztaty Wielkanoc...

W dniach 11-13 kwietnia w Bogatyńskim Ośrod...

Kategoria: Kultura,

17 kwietnia 2025
Czytaj więcej
Zobacz więcej aktualności