Rządowy Program „Posiłek w szkole i w domu”

Oświata |
Data publikacji: 23 marca 2022

W Szkole Podstawowej nr 5 w Bogatyni został zrealizowany program rządowy „Posiłek w szkole i w domu”. Dzięki niemu kuchnia zyskała nowe wyposażenie, a szkolna stołówka nowe, kolorowe oblicze.

Zadanie wykonano na podstawie umowy o dotację zawartej pomiędzy Skarbem Państwa – Wojewodą Dolnośląskim, a organem prowadzącym – Gminą Bogatynia, a jego całkowity koszt wyniósł 100 000 zł, z czego dotacja celowa to 80 000 zł, a wkład własny 20 000 zł. Przyznane środki zostały wykorzystane w całości. Celem dotacji rządowej było zapewnienie bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków. W SP nr 5 zadanie dotyczyło doposażenia i poprawy standardu obecnie funkcjonującej stołówki. W ramach wsparcia finansowego kuchnia została wyposażona w sprzęty niezbędne do przygotowywania posiłków, w tym: piec konwekcyjno-parowy, patelnię elektryczną, obieraczkę do ziemniaków, kuchnię 6-płytową, sokowirówkę do warzyw i owoców, robot wielofunkcyjny, a także w nowe stoły ze stali nierdzewnej. Zakupiono szafę chłodniczą i mroźniczą. Urządzenia te są niezbędne do funkcjonowania kuchni, ponieważ gwarantują zachowanie świeżości, walorów odżywczych i smakowych oraz zapobiegają psuciu się żywności, dzięki przechowywaniu jej w odpowiednich warunkach.

Na stanowisko mycia naczyń zakupiona została zmywarka kapturowa do mycia i dezynfekcji naczyń. Aby polepszyć warunki i bezpieczeństwo spożywania posiłków zakupiono 10 stołów, każdy z 4 kolorowymi krzesłami, co znacznie poprawiło estetykę jadalni. W urokliwej i przyjaznej stołówce łatwiej uczyć dzieci kulturalnego i higienicznego spożywania posiłków oraz utrzymywania porządku.
Zadowolenia z metamorfozy szkolnej kuchni i stołówki nie krył burmistrz Wojciech Dobrołowicz, który odwiedził bogatyńską „Piątkę” zarówno na starcie programu, jak i po jego sfinalizowaniu. Zakup nowoczesnych sprzętów w znacznym stopniu ułatwi sporządzanie zdrowych, smacznych i urozmaiconych posiłków dla dzieci – m. in. dań przygotowywanych bez tłuszczu, na parze. Przeprowadzona modernizacja podnosi standardy żywieniowe stołówki oraz higienę i komfort pracy. Z pewnością posiłki serwowane w szkolnej kuchni teraz będą smakowały jeszcze lepiej.

Najnowsze aktualności

Granty...

Trwa VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla ...

Kategoria: Granty,

16 lipca 2024
Czytaj więcej

Ostrzeżenie hydrologiczne Nr:...

Zjawisko: gwałtowne wzrosty stanów wody St...

Kategoria: Ostrzeżenia,

16 lipca 2024
Czytaj więcej

OSTRZEŻENIE Nr 67 – Bur...

Nazwa biura: IMGW-PIB Centralne Biuro Prognoz...

Kategoria: Ostrzeżenia,

16 lipca 2024
Czytaj więcej

OSTRZEŻENIE Nr 66 – Upa...

Zjawisko/Stopień zagrożenia: Upał/1 Obsza...

Kategoria: Ostrzeżenia,

15 lipca 2024
Czytaj więcej

Ostrzeżenie hydrologiczne Nr:...

Zjawisko: gwałtowne wzrosty stanów wody ...

Kategoria: Ostrzeżenia,

12 lipca 2024
Czytaj więcej
Zobacz więcej aktualności