Rządowy Program „Posiłek w szkole i w domu”

Oświata |
Data publikacji: 23 marca 2022

W Szkole Podstawowej nr 5 w Bogatyni został zrealizowany program rządowy „Posiłek w szkole i w domu”. Dzięki niemu kuchnia zyskała nowe wyposażenie, a szkolna stołówka nowe, kolorowe oblicze.

Zadanie wykonano na podstawie umowy o dotację zawartej pomiędzy Skarbem Państwa – Wojewodą Dolnośląskim, a organem prowadzącym – Gminą Bogatynia, a jego całkowity koszt wyniósł 100 000 zł, z czego dotacja celowa to 80 000 zł, a wkład własny 20 000 zł. Przyznane środki zostały wykorzystane w całości. Celem dotacji rządowej było zapewnienie bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków. W SP nr 5 zadanie dotyczyło doposażenia i poprawy standardu obecnie funkcjonującej stołówki. W ramach wsparcia finansowego kuchnia została wyposażona w sprzęty niezbędne do przygotowywania posiłków, w tym: piec konwekcyjno-parowy, patelnię elektryczną, obieraczkę do ziemniaków, kuchnię 6-płytową, sokowirówkę do warzyw i owoców, robot wielofunkcyjny, a także w nowe stoły ze stali nierdzewnej. Zakupiono szafę chłodniczą i mroźniczą. Urządzenia te są niezbędne do funkcjonowania kuchni, ponieważ gwarantują zachowanie świeżości, walorów odżywczych i smakowych oraz zapobiegają psuciu się żywności, dzięki przechowywaniu jej w odpowiednich warunkach.

Na stanowisko mycia naczyń zakupiona została zmywarka kapturowa do mycia i dezynfekcji naczyń. Aby polepszyć warunki i bezpieczeństwo spożywania posiłków zakupiono 10 stołów, każdy z 4 kolorowymi krzesłami, co znacznie poprawiło estetykę jadalni. W urokliwej i przyjaznej stołówce łatwiej uczyć dzieci kulturalnego i higienicznego spożywania posiłków oraz utrzymywania porządku.
Zadowolenia z metamorfozy szkolnej kuchni i stołówki nie krył burmistrz Wojciech Dobrołowicz, który odwiedził bogatyńską „Piątkę” zarówno na starcie programu, jak i po jego sfinalizowaniu. Zakup nowoczesnych sprzętów w znacznym stopniu ułatwi sporządzanie zdrowych, smacznych i urozmaiconych posiłków dla dzieci – m. in. dań przygotowywanych bez tłuszczu, na parze. Przeprowadzona modernizacja podnosi standardy żywieniowe stołówki oraz higienę i komfort pracy. Z pewnością posiłki serwowane w szkolnej kuchni teraz będą smakowały jeszcze lepiej.

Najnowsze aktualności

Zebranie sprawozdawcze OSP Dzi...

24 lutego w siedzibie Ochotniczej Straży Po...

Kategoria: Bezpieczeństwo, Gmina, Stowarzyszenia,

25 lutego 2025
Czytaj więcej

Tydzień Pomocy Ofiarom Przest...

Prokuratura Rejonowa w Zgorzelcu informuje, ...

Kategoria: Komunikaty, Społeczeństwo,

25 lutego 2025
Czytaj więcej

Warsztaty onkologiczne o temat...

24 lutego w Bibliotece Publicznej w Bogatyni ...

Kategoria: Stowarzyszenia, Zdrowie,

25 lutego 2025
Czytaj więcej

Wycieczka do lodospadów w Brt...

23 lutego Stowarzyszenie Sekcja Turystyki Rek...

Kategoria: Stowarzyszenia, Turystyka,

24 lutego 2025
Czytaj więcej

Zebranie sprawozdawcze OSP Por...

22 lutego 2025 roku w świetlicy wiejskiej w ...

Kategoria: Bezpieczeństwo, Gmina,

24 lutego 2025
Czytaj więcej
Zobacz więcej aktualności