Kulinarne warsztaty w ramach polsko-czeskiego projektu

Kultura | Współpraca transgraniczna |
Data publikacji: 17 października 2025

15 października seniorzy z Polski i Czech wzięli udział w kolejnych warsztatach kulinarnych, podczas których wspólnie przygotowywali tradycyjne potrawy – sałatkę ziemniaczaną oraz czeski przysmak utopieniec.

Warsztaty odbyły się w ramach polsko-czeskiego projektu „Lokalne produkty na trójstyku granic” i stanowiły doskonałą okazję do poznania regionalnych smaków oraz wspólnego odkrywania kulinarnych tradycji obu krajów.

Spotkanie przebiegło w niezwykle przyjaznej atmosferze a uczestnicy z zaangażowaniem przygotowywali dania. Nie zabrakło także rozmów i śmiechu podczas wspólnej degustacji.

Warsztaty poprowadzili przedstawiciele Kabinetu Trojzemi z Czech, którzy z pasją moderowali spotkanie, wprowadzając uczestników w tajniki czeskiej kuchni i tradycyjnych receptur. Dzięki ich zaangażowaniu warsztaty stały się nie tylko kulinarną przygodą, ale również przestrzenią budowania sąsiedzkich relacji.

Działanie odbyło się w ramach projektu koordynowanego przez Wydział Kultury, Sportu i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta i Gminy w Bogatyni.

Projekt „Lokalne produkty na trójstyku granic” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Małych Projektów Programu Interreg Republika Czeska – Polska 2021-2027.

Najnowsze aktualności

Wigilia pracowników BWiO S.A....

15 grudnia, w Domu Weselnym odb...

Kategoria: Okolicznościowe,

16 grudnia 2025
Czytaj więcej

Świąteczne spotkanie Klubu P...

15 grudnia 2025 roku odbyło się świątec...

Kategoria: Okolicznościowe, Stowarzyszenia,

16 grudnia 2025
Czytaj więcej

Zakończono przebudowę drogi ...

15 grudnia oficjalnie zakończono jedną z na...

Kategoria: Gmina, Inwestycje,

16 grudnia 2025
Czytaj więcej

Spotkanie opłatkowe dla Senio...

14 grudnia w Kopaczowie odbyło się spotkani...

Kategoria: Gmina,

16 grudnia 2025
Czytaj więcej

Msza Święta w intencji Górn...

14 grudnia w kościele pw. św. Marii Magdale...

Kategoria: Gmina,

16 grudnia 2025
Czytaj więcej
Zobacz więcej aktualności