Kulinarne warsztaty w ramach polsko-czeskiego projektu
15 października seniorzy z Polski i Czech wzięli udział w kolejnych warsztatach kulinarnych, podczas których wspólnie przygotowywali tradycyjne potrawy – sałatkę ziemniaczaną oraz czeski przysmak utopieniec.
Warsztaty odbyły się w ramach polsko-czeskiego projektu „Lokalne produkty na trójstyku granic” i stanowiły doskonałą okazję do poznania regionalnych smaków oraz wspólnego odkrywania kulinarnych tradycji obu krajów.
Spotkanie przebiegło w niezwykle przyjaznej atmosferze a uczestnicy z zaangażowaniem przygotowywali dania. Nie zabrakło także rozmów i śmiechu podczas wspólnej degustacji.
Warsztaty poprowadzili przedstawiciele Kabinetu Trojzemi z Czech, którzy z pasją moderowali spotkanie, wprowadzając uczestników w tajniki czeskiej kuchni i tradycyjnych receptur. Dzięki ich zaangażowaniu warsztaty stały się nie tylko kulinarną przygodą, ale również przestrzenią budowania sąsiedzkich relacji.
Działanie odbyło się w ramach projektu koordynowanego przez Wydział Kultury, Sportu i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Miasta i Gminy w Bogatyni.
Projekt „Lokalne produkty na trójstyku granic” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Małych Projektów Programu Interreg Republika Czeska – Polska 2021-2027.

Najnowsze aktualności
22-26 listopada – Dni Ho...
Kategoria: Okolicznościowe, Zdrowie,
Zakończenie projektu partycyp...
Kategoria: Współpraca transgraniczna,
Młodzieżowa Olimpiada Ekolog...
Kategoria: Oświata, Sport i rekreacja,
Zakończenie projektu „Lokal...
Kategoria: Oświata, Współpraca transgraniczna,
Wieczornica Patriotyczna w Sie...
Kategoria: Integracja, Okolicznościowe,